true
true
true
true
به گزارش پایگاه خبری ارومیه کلوب،چشم و همچشمی و تجملگرایی یکی از آفتهای بزرگی است که ریشه در سبک زندگی اشتباه برخی از مردم دارد و ترویج این نوع زندگی میتواند بسیار خطر آفرین باشد.
شاید بیشترین نمود تجملگرایی، اسراف و چشم و همچشمی در برگزاری مراسمات عروسی باشد. در شرایطی که زندگیها روز به روز سختتر میشوند و شاهد کاهش درآمدها و سختیهای مختلف در تأمین معیشت مردم هستیم برخی هنوز در برگزاری مراسم ازدواج با تجملات فراوان تأکید دارند.
این آسیب اجتماعی که نمود بیشتری در مراسمات عروسی داشته و دارد در طول زندگی مشترک نیز تداوم داشته و خانواده ها را دچار مشکلات و ضرر های هنگفتی می کندو چه بسا باعث جدایی زوجین نیز می شود.
خبرنگار ارومیه کلوب در ارزیابی این معضل اجتماعی و آنچه که دستگاههای اجرایی برای کاهش آن تدارک دیدهاند پای صحبتهای شماری از شهروندان و مسئولین مربوطه نشسته که در ادامه این گزارش از نظر می گذرد.
نداشتن الگوی مناسب گام اول در بروز چشم و هم چشمی
شیوا محمدی شهروند ارومیه ای که در رشته حقوق تحصیل می کند در رابطه با این موضوع می گوید:اینکه جهیزیه ای برای خود دست و پا کنند که سراسر تجملات و اشرافی گری در آن باشد و متقابلا از داماد بخواهند مراسمی مجلل برگزار کنند،نتیجه ای جز زیر بار قرض رفتن در آغاز زندگی برای این زوج ندارد.
وی می افزاید: بهتراست خانواده عروسخانم به جای اینکه به فکر تهیه چنین جهیزیه پر زرق و برق و گرفتن مراسمی باشکوه همراه با بریز و بپاش باشند، الگوی بهتری را برای برگزاری این مراسم انتخاب کرده تا با تکیه بر الگوهای بهتر بتوانند زندگی زیبایی را برای دختر و دامادشان فراهم کنند.برای مثال بهترین الگوی زندگی برای هر فرد مسلمان زندگی حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است که با سادگی و در عین حال با نشاط معنوی و آرامش خاصی زندگی خود را آغاز کردند و ادامه دادند.
رضا موسوی شهروند دیگر ارومیه ای با اشاره به شیرینی و خاص بودن مراسم جشن ازدواج خود،می گوید:انسان با داشتن الگوهای سالم نیازی به چشم و همچشمی ندارد.
وی با اشاره به نتایج و آثار منفی چشم و همچشمی بیان می کند فردی را میشناسم که به خاطر اینکه از باجناقش چیزی کم نداشته باشد برای خرید خودرو دهها میلیون تومان زیر بار قرض و وام رفته است.
یا عروس خانمی که به خاطر اینکه جلو دخترخالهاش که سال گذشته ازدواج کرده، کم نیاورد، پدر و مادرش را مجبور کرده تا برای تأمین جهیزیهاش زیر بار قرض بروند و تا سالها بعد از ازدواج پول قسط و قرض را بپردازند.این در حالی است که بر اساس توصیه روانشناسان هرگز نباید ظاهر زندگی دیگران را با باطن زندگی خود مقایسه کنیم.
دکتر نورلله خلیل زاده روان شناس و مشاور ارومیه ای می گوید:ازدواج آسان هنوز در زندگی ما کمرنگ است و حتی خانوادههایی که از نظر مالی وضع خوبی ندارند گرفتار تجملگرایی شده و مراسم جشن ازدواجشان همراه با خرج های گزاف است و شاهد چشموهمچشمی در میان آنها هستیم.
وی می افزاید:رسانهها و مسئولان نقش پررنگی در ترویج ازدواج آسان دارند ولی هیچ اقدام موثری دراین زمینه مشاهده نمیشود و ازدواجها سخت و جوانان دچار نوعی سردرگمی شدهاند و از ازدواج و مخارج آن و در نهایت از طلاق می ترسند.
خلیل پور نداشتن یک الگوی مناسب را اولین علت چشم و همچشمی میداند و تصریح می کند: برخی افراد برای خودشان یک الگوی مناسب در زندگی ندارند، برای همین در مراحل مختلف زندگی از لحظه اول یعنی ازدواج تا روزهای آخر زندگی مشترک دست به رفتارهایی میزنند که مصداق بارز چشم و همچشمی است.
وی بیان می کند:حسادت و رقابت ناسالم نیز از دیگر ریشههای تمایل افراد به چشم و همچشمی است، به گونهای که افراد بر اساس یک رقابت غلط و از روی حسادت و غبطه به دنبال فراهم کردن زندگی پر زرق و برق برای خود هستند که این نوع از زندگی میتواند برای آنها تا سالهای سال غصه و نگرانی به دنبال داشته باشد.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان غربی در تشریح چرایی ترویج این موضوع می گوید: بالا بودن میزان خشونت و توانایی کم در گفتگو و حل مسئله، عدم توجه نهادهای آموزشی خصوصا مدارس به آموزش مهارتهای اجتماعی، تفاوتهای اجتماعی بین نسلی و طبقات اجتماعی و آگاهی اجتماعی زنان به حقوق و جایگاه خود در این مقوله بیتاثیر نیست.
هادی طباطبایی تصریح می کند: ازدواج آسان باید از طریق رسانهها ترویج شود و نباید شعاری باشد بلکه باید به شکل مشخص و نمادین این موضوع در میان مردم جامعه رواج پیدا کند و در میان مردم این موضوع جا بیفتد که اگر ازدواج آسان شکل گیرد خداوند نیز کمک کرده و مشکلات جوانان حل می شود،دولت نیز باید در زمینه رواج ازدواج اسان اقدامی موثر انجام دهد.
رسانه ها در کاهش رواج چشم و هم چشمی اهتمام داشته باشند
امام جمعه ارومیه و نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی با بیان اینکه رسانهها میتوانند در زمینه جلوگیری از چشم و همچشمی بسیار مثمر ثمر واقع شوند می گوید: در این راستا نقش جدی بر عهده رسانه های جمعی است و اصحاب رسانه نقشی همچون پیامبران بر عهده دارند تا نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام کنند.
حجت الاسلام والمسلمین مهدی قریشی با تاکید بر اینکه رسانهها نقش موثری در فرهنگسازی ازدواج آسان دارند می افزاید: رسانهها میتوانند در زمینه ازدواج آسان و زندگی درست بعد از فراهم شدن شغل و مسکن برای جوانان برنامهای مدون داشته و در این زمینه فرهنگ سازی لازم را انجام دهند ولی ابتدا باید مشکل اساسی که همان اشتغال و مسکن برای جوانان است، فراهم شود.
امام جمعه ارومیه با بیان اینکه در دین اسلام بر پرهیز از اسراف و چشم و همچشمی تأکید فراوانی شده است می افزاید:این معضل باعث میشود که اگر فردی پولی نداشته باشد با چشم و همچشمی خود را تا سالها زیر بار قرض میبرد و اگر فردی پول داشته باشد با چشم و همچشمی آن را اسراف و پول خود را حیف و میل میکند.
وی بر تربیت فرد و تقویت احساس جمعی تاکید داشته و بیان می کند: به ویژه به منظور ممانعت از بروز آسیب ها ضروری است احساس جمعی تقویت شود و غفلت از این موضوع ایراد بزرگ فرهنگی برای ما است.
حجت الاسلام قریشی با اشاره به برخی نارسایی های تربیتی در جامعه می افزاید: نتیجه بیتوجهی به ضرورتهای تربیتی است که موجب بروز و ظهور آسیبهای اجتماعی می شود و لازم است به منظور مقابله با افزایش آسیبها نسبت به تربیت صحیح اقدام کرد.
نماینده ولی فقیه در استان در آخر با اشاره به حدیثی از پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) می گوید: مَنْ أَتْبَعَ بَصَرَهُ مَا فِی أَیْدِی النَّاسِ طَالَ هَمُّهُ وَ لَمْ یُشْفَ غَیْظُه. (تفسیر قمی، ج ۲، ص ۶۶) «کسی که نگاهش دنبال آنچه که دست مردم است، باشد، دچار هم و غم طولانی گشته و نفسش از افسوس و حسرت پی در پی بر دنیا بند آید.
گزارش از راضیه محمودپور
- کد خبر 12393
- بدون نظر
false
true
false
true
false
لینک کوتاه
http://urmiyeclub.ir/?p=12393
true
true
false
true